PIECE OF JEANS & MOONA KANSANEN

Mikä Piece Of Jeans ja mistä liikeidea sai oikein alkunsa?

”Farkkuni hajoavat aina reisistä” -Tuttua? Kyllä, varsinkin meillä naisilla harvinaisen yleinen ongelma. Suomessa tekstiiliroska luokitellaan tällä hetkellä sekajätteeksi. Vain ehjää farkkua ja käyttämättömäksi jäänyttä vaatetta otetaan vastaan kierrätyskeskuksilla ja kirppiksillä mutta hajonnutta, tai osin tahriintunutta ei oteta melkein missään vastaan, eli kuluttajalla helpoin tie on heittää ne sekajäteroskikseen. Mutta, siitä se ongelma vasta alkaa..sillä sekajäte poltetaan, mikä aiheuttaa valtavasti kasvihuonepäästöjä voimistaen ilmastonmuutosta.

Kuka Piece Of Jeans -tarinan takana vaikuttaa?

Moona, Piece Of Jeans:n perustaja, yrittäjä, toimitusjohtaja ja mallisuojan omistaja, olen aina ollut farkkutyyppiä. Farkut, farkkutakit ja käsityönä ommellut farkkukassit ja pussukat ovat olleet ala-asteelta lähtien mielipuuhaani, joten tuntui kovin luontevalta ottaa sakset käteen ja ruveta askartelemaan vanhoista reisistä hajonneista farkuista taas jotakin uutta..kunnes keksin, että ”voisiko vanhoista farkuista valmistaa uudet farkut”. Se ratkaisi monta ongelmaa:

1. Rikkinäinen farkkujätteeni tulisi hyötykäyttöön

2. Minun ei tarvitsisi taas lähteä farkkuostoksille etsimään uusia

https://mejate.fi/tuote/piece-of-jeans-meikkipussi/, https://mejate.fi/tuote/piece-of-jeans-meikkipussi-musta-harmaa/

Innostuin ideasta heti ja lähdin purkamaan ongelmaani farkkujen lahkeista. Miten useasta eri farkkuparista, jotka ovat vieläpä eri värisiä, saisi uudet ehjät ja käyttökelpoiset farkut. Farkuthan saatetaan esimerkiksi polvista hajonneina paikata polvipaikalla, niin pohdin, miten olisi reisipaikka..no ehkä ei.. Mutta voisiko paloista tehdä vielä kokonaisvaltaisemman jutun.

Kuinka kangasta kiinnittäisi, että se kestäisi käyttöä ja liikkeitä? Lisäksi farkkukankaalla on ns oikea ja väärä suunta, joten kangasta ei voi kääntää 90 astetta ympäri. Levein kohta on lahkeessa, miten olisi siis tuo ”paikka” eli neliö – koska vaakaraitoja ei tuon kankaan oikean ja väärän suunnan takia kannata käyttää. Neliöitä näistä saa, aika helpostikin, ja suht saman kokoisia. Kivannäköisiä!

Opiskelin tuolloin myös arkkitehdiksi Tampereen Teknillisessä Yliopistossa, joten visuaalisuus, suunnittelu, sommittelu ja värit tulivat luonnostaan. Leikin farkkupala-leikkiä olohuoneen lattialla ja aloin muodostamaan uutta kangasta kiinnittäen paloja nuppineuloilla toisiinsa. Enää kestävä lanka ja ompelukone, niin pääsen kokeilemaan. Kangas valmistui, vihdoin, ja uudet ensimmäiset farkkuni pääsi jalkaani. ”Aikas kivat, ja tästähän tulee vaikka mitä variaatioita mieleen”. Ja mitä kaikkea tästä kankaasta voikaan valmistaa..vain taivas on rajana.

Farkkujätteestä testailujen ja mallisuojan kautta yrittäjyyskilpailun voittoon

Tuolloin ei vielä ollut ideaa Piece Of Jeans:sta nimenä eikä ajatusta liikeideana. Tarina alkoi kuitenkin näistä ensimmäisistä farkuista. Vuosien jälkeen aloin pohtimaan uusia kierrätysfarkkujani tarkemmin, ja tekemään erilaisia farkkutestailuja. Tällaista ei ole maailmassa vielä – ainakaan paljon – nähty. Tämä on jotain uutta ja erilaista, todella persoonallista ja juuri minua. Voisikohan tätä jotenkin kaupallistaa ja tuoda tätä designia myös muiden nähtäville?

Tuolloin perehdyin suojattavuuteen. Mallisuojasin käyttämäni kankaan ja vuonna 2019 toiminta alkoi toiminimellä. Ja, koska tarina alkoi farkuista, niin ”pala farkkua” – ”piece of jeans” klikkasi heti. Somekanavat teki idean esille tuomiselle ensimmäisen ison käänteen. Instagram perustettiin @pieceofjeans ja lähdettiin tuottamaan sisältöä ja etsimään seuraajia. Tilkkutäkki-design lähtikin sitten todelliseen testaukseen, ja näin syntyi Piece Of Jeans.

Missä Piece Of Jeans on nyt?

Nyt on vuosi 2020 ja pian 2021. Piece Of Jeans toimii tällä hetkellä osakeyhtiönä, ja ensi vuonna toiminta täyttää kaksi vuotta. Liikeideani voitti vuonna 2019 nuorten Unikorni-yrittäjyyskilpailun ja vuoden 2020 aikana olen yritykseni kanssa esiintynyt useassa eri mediassa.

Joko sinä olet tutustunut minuun, tuotteisiini ja brändiini?

Uniikin kierrätysdesignin verkkokauppa täynnä persoonallisia tuotteita ja farkkutarinoita sekä vinkkejä. Tutustu ja ihastu!

https://mejate.fi/kauppa/piece-of-jeans/

www.pieceofjeans.eu

Instagramissa @pieceofjeans

Facebookissa: Piece Of Jeans

Vastaa

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät tuotteet