Käsityöperinteet osana muuttuvaa maailmaa

Käsitöistä puhuttaessa monen mieleen kantautuu muistikuva isoäidin rakkaudella neulomasta sukkaparista, nyplätyistä pitsiliinoista ja virkatuista päiväpeitoista. Ehkä käsityöhön on syntynyt innostus ilosta itsetekemiseen, ja esimerkiksi huippusuosittu makramee on vienyt mennessään: ohje ohjeelta kättenjälkenä on solmeilun tuloksena syntynyt toinen toistaan upeampi seinävaate, amppeli, korvakoru, verho tai kissanpeti. Kenties olemme kiertäneet markkinat ja myyjäiset etsiessämme sitä ainutkertaisinta lahjaa, ja löytäneet suloisen korun taikka tuttinauhan. Käsityöt luovat meille lämpimän ajatuksen kodista, lähimmäisistä ja sukupolvien taakse ulottuvista perinteistä. Käsintehty on kuin aarre, johon punoutuu tarina tekijänsä, antajansa ja vastaanottajansa kautta.

Historian havinaa modernissa ympäristössä

Vielä satakunta vuotta sitten kädentaidot siirtyivät perimätietona sukupolvelta toiselle, mutta nykyaika on mahdollistanut tiedon ja taidon kantautumisen kaikkien ulottuville. Käsityökurssi jos toinenkin odottaa osallistujaansa mukavissa kahviloissa, taikka halutessaan sellaiseen osallistuminen onnistuu yhdellä napin painalluksella internetissä. Maailma on muuttunut paljon myös sen suhteen, millä tavoin voimme hankkia tarvikkeita käsitöitä varten. Tuleeko monikaan tänä päivänä ajatelleeksi, kuinka entisaikaan esimerkiksi villalankaa saadakseen oli työstettävä monivaiheinen valmistusprosessi käsivoimin: lammas kerittiin, lanka karstattiin, kehrättiin ja saatettiin vielä viimeistelyn kautta lopulliseen muotoonsa. Halutun värin saamiseksi käytettiin kasveja. Lankojen kasvivärjäys kotikonstein onkin saanut viime aikoina nostetta luonnonmukaisempien valintojen tullessa useampien ihmisten tietoisuuteen. Nykyaika on mahdollistanut paljon uutta ja tervetullutta. Käsityökauppa löytyy kivijalan lisäksi myös netistä, ja voimme näin kysyä tekijöiltä suoraan heidän vinkkejään tai yksilöityjä töitään. Käsityöaiheiset blogit, tutoriaalit ja vinkkipankit odottavat löytäjäänsä, tai näistä innostunut konkari voi jakaa tietämystään helposti eteenpäin. Voitteko kuvitella, että netistä on mahdollista löytää jopa kokonaisia yhteisöjä tukemaan ominta käsityökulttuurin alaa?

Moderni Makramee: Käsityöperinteiden uudet tuulet

Tällä hetkellä yhä useamman huulilla oleva makramee on tuonut rytinällä käsityökulttuurin takaisin keskuuteemme ikään ja tyyliin katsomatta. Eikä ihme! Erilaisilla solmuilla valmistetut tekstiilit ovat kauniin ulkomuotonsa lisäksi tehneet konkreettiseksi sen mitä juuri nyt moni meistä elämäänsä kaipaa: kiireettömyyttä, maanläheisyyttä ja yksinkertaisuutta. Tekniikkana makramee ei suinkaan ole uusi, vaan se on syntynyt vuosisatoja sitten Lähi-idässä. Sittemmin laivoillaan seilanneet merimiehet toivat makrameen Eurooppaan, ja nyt kyseinen käsityömuoto on hurmannut uudestaan ihmisiä kautta maailman. Käyttökohteiltaan äärimmäisen monipuolisen tekniikan pariin on päätynyt moni jopa käsitöiden tekemistä ennen vieroksunut henkilö, sillä muutaman solmun hallitessaan avautuu aivan uusi maailma, jossa mielikuvituksella ei ole rajoja! Lisäksi aloittaminen on helppoa: lankojen lisäksi voi vain kävellä läheiseen metsään poimimaan seinävaatetta varten sopivan kepin, tai hakea tarvikekaupan puolelta korviksia varten muutaman osan.

Käsityöt hyvää tekemässä

Käsityössä lepää ajatus välittämisestä. Itse tekemällä on luominen oiva paikka hengähtää ja antaa ajan pysähtyä hetkeksi. Jos hankimme valmista käsityötä, osoitamme tukemme suoraan niiden tekijöille. Olipa sitten kyseessä käsityöläisen valmistama tuote tai omin käsin DIY-tarvikepaketista syntynyt teos, kiteytyy molempiin sama ajatus omasta ja ainutlaatuisesta, ajatuksella tehdystä ja yksilöllisen kauniista taidonnäytteestä. Käsityössä on ajatonta onnea ja lohtua, ilosanomaa ja suuria tunteita. Minkälaisia asioita käsityö sinulle merkitsee?

Katriina / Rina Ingrid Macrame

Rina Ingridin tuotteita löydät täältä https://mejate.fi/kauppa/rina-ingrid-macrame/

Tällä julkaisulla on yksi kommentti

Vastaa

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät tuotteet