Hattarallan tarina

Mistä kaikki alkoi?

Se oli yksi tammikuun alkupuolen ilta vuonna 2019, kun menin käymään eräässä kaupassa alennusmyyntien aikaan. Silmiini osui isot korit täynnä ihania, värikkäitä sukkalankoja ja vieläpä isossa alennuksessa. Aikani lankoja ihailin, mutta ne jäivät kauppaa, enhän ollut neulonut yli kymmeneen vuoteen mitään. Muistot tulivat mieleen ajoista, kun tein paljonkin käsitöitä ja erilaisia askarteluja. Ne vain olivat jääneet jonnekin opiskelujen, perheen perustamisen ja töiden lomassa.

Langat jäivät kummittelemaan mieleeni ja sukkien neulominen alkoi tuntumaan hyvältä ajatukselta. Parin päivän kuluttua palasin kauppaan. Tietysti alennuskorit olivat tyhjiä langoista. Niinpä suunnistin lankahyllylle ja mukaan tarttui ihana vaaleanpunainen sukkalanka. Syntyi ensimmäiset sukat pitkään aikaan. Ja kohta toiset, kolmannet ja neljännet. Huomasin, että minähän osaan tämän vielä. Ihan pikkasen piti netin syövereistä etsiä kantapään tekoon apuja, mutta parin kantapään jälkeen sujui jo hyvin. Neulominen oli kivaa ajanvietettä!

Mielessä alkoi syntymään ajatus, että käsitöitähän voisi taas alkaa tekemään enemmänkin. Ja muutakin askartelua. Korttejakaan en ollut tehnyt itse moneen vuoteen. Pikkuhiljaa aloin tekemään kortteja, löysin ihania puuvillakankaita, joista syntyi laukkuja ja muita ompelutöitä kokeilumielessä. Kokeiluista lorupussit jäivät elämään tuotevalikoimaan tuoden palan kansanperinnettä nykypäivään. Kiinnostuin myös villan ominaisuuksista muutenkin kuin lankana ja aloin tehdä huovutetuista villapalloista kaulakoruja, avainkaulanauhoja ja korvakoruja. Viime kesänä innostuin myös neulahuovutustekniikalla tekemään veikeitä isokorvaisia eläinhahmoja. Viimeisimpänä mukaan tulivat niin ikään huopaa hyödyntäen heijastavat korut. Jo tätä ennen innostui tekemään kaura- ja suolatyynyjä sekä pienempiä ”pipityynyjä”. Näitä kaikkia voi käyttää sekä kylmänä että lämpimänä tuomaan helpotusta monenlaisiin vaivoihin. Hattarallan valikoimaan kuuluu myös neulotut bambu-puuvilla tiskirätit ja tietysti edelleen villasukat ja säärystimet.

Kun kohta kaksi vuotta sitten löysin käsityöt uudestaan, lapseni olivat jo isoja, toinen alakoulun viimeisellä luokalla ja toinen lukiossa. Minulla oli nyt enemmän sitä kuuluisaa ”omaa aikaa” ja pystyin keskittymään itseeni ja tekemään asioita, joita halusin ja joihin ei ehkä pienten lasten kanssa aivan samalla tavalla pystyisi keskittymään. Käsityöt valtasivat yhä suuremman osan elämästä ja aloin miettimään kevytyrittäjyyttä. Joitakin töitäni olin myynyt netissä ja kirpputorilla. Netistä löytyi hyvin tietoa käsitöiden myymiseen ja verotukseen liittyen. Koin, että helpompaa olisi, jos olisi virallinen yritys minkä kautta käsitöitä myisin. Parit myyjäisetkin olin jo bongannut, joihin halusin lähteä kokeilemaan isomman yleisön vastaanottoa. Sattumalta samoihin aikoihin mieheni alkoi puhumaan oman yrityksen pystyyn laittamisesta rakennusalalle, josta hänelle oli vuosien tai pitäisikö sanoa useamman vuosikymmenen kokemus. Niinpä hyvinkin nopealla aikataululla syntyi remonttipalveluja tuottava yritys Gubufix Oy ja sen aputoiminimeksi käsitöitä valmistava Hattaralla. Minun (salaisesta) unelmastani oli yhtäkkiä tullut totta.

Siinä se nyt oli, oma käsityö- ja askartelupuoti Hattaralla. Tämä kaikki alkoi vuoden 2019 alussa ja saman vuoden joulukuussa olin ensimmäisillä isoilla joulumarkkinoilla. Tuotteita meni mukavasti kaupaksi. Sen jälkeen ehti olla vielä muutama tapahtuma missä olin mukana. Mutta valitettavasti korona sotki suunnitelmia ja monet tapahtumat peruuntuivat. Hattarallan tuotteita piti mennä myös myyntiin kesällä 2020 käsitöitä myyvään kesäkahvilaan, mutta se ei avannutkaan ovia koronan vuoksi. Peruutukset tietysti harmittivat, mutta ajattelin, että pikkuhiljaa varmasti löytyisi kanavia myydä tuotteita.

https://mejate.fi/tuote/2-kpl-hiusdonitsit/, https://mejate.fi/tuote/olkakassi-pussukalla/

Maaliskuussa 2020 perustin Facebook sivut Hattarallalle. Sen jälkeen olen osallistunut muutamille virtuaalimessuillekin. Oman verkkokaupankin perustaminen oli mielessä, mutta epävarmuus siitä meneekö tuotteita kaupaksi, sai minut lykkäämään sitä. Kuitenkin verkkokaupassakin on kuluja myyjälle joka kuukausi. Sitten törmäsin Me&Te verkkokauppa konseptiin sosiaalisessa mediassa. Päätin melkein heti perustaa kaupan. Tässä riski minulle on olematon, koska maksan vain pienen provision myydyistä tuotteista enkä joudu näin sijoittamaan etukäteen mitään itse kauppa-alustaan. Tietysti tuotteiden materiaalikulut tulevat, mutta itse kauppa on ilmainen. Hyvä diili, sanoisin.

Unelmissa siintää näistä koronan luomista epävarmoista ajoista huolimatta toiminnan laajentaminen. Voisinko minä olla käsityöläinen ihan oikeasti kokopäiväisesti? Nyt käsityöt ja niiden tekeminen on harrastuksen pohjalta toimiva sivutyö. Ehkä isona voisin olla kokopäiväinen yrittäjä ja ennen kaikkea käsityöläinen. Aika näyttää mihin tämä tie vie. Mutta, nyt ollaan tässä ja olet lämpimästä tervetullut Hattarallan maailmaan!

Käy tutustumassa Hattarallan Me&Te kauppaan: www.mejate.fi/kauppa/hattaralla.

Kuulumisia pääset lukemaan Facebookissa www.facebook.com/hattaralla.

Vastaa

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät tuotteet